divendres, 29 de gener del 2010

Marie Curie, el triomf de la tenacitat


Marja Sklodowska, nascuda en una societat que negava la formació superior a les dones, va tenir la immensa sort de pertànyer a una família que va saber reconèixer i fomentar les dots de tots els seus fills. Polonesa de naixement i de cor i francesa d’adopció, des del seu casament amb Pierre Curie ha estat coneguda com Marie Curie. Va saber ser científica, professora, esposa i mare.

Fins ara, és l’única persona que ha rebut dos Premis Nobel en dues categories científiques diferents, Física el 1903 (conjuntament amb el seu marit i amb Henri Becquerel) i Química el 1911.

Va ser la primera dona que va arribar a professora de la Universitat de Paris (es va fer càrrec de la càtedra de Física del seu marit a la Sorbona, quan ell va morir), la segona en obtenir un doctorat (la primera fou Elsa Neumann, a Alemanya), la primera en obtenir un Nobel en qualsevol categoria.

La seva filla gran, Irène Curie, va ser també científica i va rebre el Premi Nobel de Química conjuntament amb el seu marit, Frédéric Joliot, l’any 1935.

Fins aquí, el que podem llegir en qualsevol biografia ràpida, però, que em va arribar a mi d'aquest personatge?

Moltes coses. Va ser molt amant de la seva família. Tot i dotada d'una intel·ligència privilegiada no es va comportar d'una manera egoista. Com que a casa seva no hi havien diners perquè tots estudiessin, va treballar uns quants anys d'institutriu per guanyar diners pels estudis de les seves germanes.

Va ser dona, es va enamorar i va patir un desengany, no era una estàtua ni una caricatura de "savi"; es va tornar a enamorar i es va casar, va ser esposa i mare.

Pierre i Marie Curie van treballar junts durant anys, en estreta col•laboració, sense enveges ni histèries masclistes o feministes. Esposos i col•legues, van ser uns científics despresos que mai van fer patents dels seus descobriments, que van deixar oberts a tota la comunitat científica.

És per aquesta raó una persona admirable, no només per la seva intel·ligència o capacitat, sinó també per la seva humanitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada