dilluns, 17 de maig del 2010

Els ulls de la malaltia

Avui us vull ensenyar el retrat d’un infant: Una nena malalta (Syk pike, 1881). Mireu els seus ulls. Mireu la manteta curosament posada sobre els genolls, la rosa que algú li ha dut, i que està desfullada, el cabell ben pentinat, la roba neta i planxada. Quina simfonia de blancs!

El quadre és del pintor noruec Christian Krohg (1852-1925), artista que va marcar la transició del romanticisme al naturalisme en el seu país i que no va defugir els temes foscos.

Krohg també va escriure una novel•la, Albertina (1886), sobre la vida d’una prostituta, tema que reflectirà en alguns dels seus quadres, el més famós dels quals és Albertina i politilægens venteværelse (Albertina a la sala d’espera del metge de la policia 1885-87). La novel•la va ser considerada tan subversiva que va ser prohibida.

Aquesta nena, tot i que sembla pertànyer a una família benestant, capaç de cuidar-la, ens transmet una immensa tristesa; en els seus ulls no hi ha ni un bri d’esperança: probablement pateix tuberculosi. Com moltes imatges de nens, s’ha utilitzat molt sovint per il•lustrar conceptes com la delicadesa poètica o la romàntica melangia. Però jo no trobo que sigui una obra amable i complaent; penso que l’ombra de la nostra condició mortal plana sobre aquesta figura fràgil. Què estan mirant aquests ulls? Què ens estan dient? Us estranya que a la seva època aquest retrat rebés crítiques molt negatives? El quadre es troba a la Nasjonalgalleriet d'Oslo.


1 comentari:

  1. Crec que son els ulls d'una nena que sap, però no parla. Les fulles de la rosa que cauen ho diuen tot!
    La malaltia, la mort d'un nen es insuportable, ara també seria criticat. No es pot fer ni dir rés que no demostri que la infància es l'epoca mes feliç de la vida, sense excepcions. Que els nens pateixen es un altre gran tabú...

    Una abraçada!

    ResponElimina