diumenge, 3 de març de 2013

Mostra de Britten
Benjamin Britten (Regne Unit, 1913-1976), és un dels més notables compositors anglesos de tots els temps, tot i que no se'l pot considerar un músic "popular". És una llàstima, perquè la seva obra és molt bella i fàcilment assequible per un públic no especialitzat, ja que, tot i haver desenvolupat la seva carrera durant el segle XX, les seves peces es mantenen dintre del sistema tonal i per tant no requereixen de l'entrenament de l'oïda que cal per gaudir de l'atonalisme o el minimalisme.

Tot i aixó, algunes han estat prou difoses, com és el cas de les famoses Variacions i fuga sobre un tema de Henry Purcell (1946) -potser més coneguda com la Guia d'orquestra per a joves (The Young Person's Guide to the Orchestra)-, o el Rèquiem de Guerra (War Requiem, 1961). Aquesta darrera obra va ser la seva manifestació personal en contra de la guerra -ja als anys 40 es va declarar un pacifista convençut-  i a la seva estrena va reunir tres solistes que representaven les parts en conflicte durant la Segona Guerra Mundial i la Guerra Freda: el baríton alemany Dietrich Fischer-Dieskau, la soprano rusa Galina Vishnévskaya i el tenor anglès Peter Pears. Aquest darrer va ser la parella i el col·laborador i inspirador de Britten durant quaranta anys, fins a la mort del compositor.

Avui us vull presentar una petita peça del jove Britten, Un himne a la Verge (A Hymn to the Virgin, 1930). Es tracta d'un motet a doble cor; el primer cor, més nombrós, canta en anglès i representa la senzilla pietat del poble, que des de la terra adreça un emotiu himne a la verge. El segon cor, que és més petit, o pot ser interpretat només per quatre solistes (és el cas de la mostra que us passo), és un grup d'àngels, que, des del cel, responen a les pregàries dels homes i les dones amb frases litúrgiques en llengua llatina. El conjunt és una obra delicada, suggerent i fervorosa, un reflex de la intensa espiritualitat de l'autor.

Doncs aquí teniu l'enllaç. Espero que en gaudiu i que us vinguin ganes de seguir coneixent aquest compositor, desprès d'haver escoltat aquesta petita "mostra de Britten".


A Hymn to the Virgin - Britten
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada