dijous, 27 de gener del 2011

Vola en pau, Maria Elena




Si tienes un sueño y lo quieres alcanzar
sueña despierto y decídete a volar.
Deja que te guíe con su voz la libertad,
vuela con las alas que tan solo el sueño da.

Ni el viento furioso ni la oscura tempestad
podrán detenerte si te animas a volar,
y cuando lo alcances otro sueño seguirás,
porque lo más bello de los sueños es volar.

Tuyo es todo el cielo y su eterna inmensidad.
Sabes que tú puedes y lo tienes que intentar.
Llega al arco iris pero sigue más allá,
porque lo más bello de los sueños es volar.


(De la pel·lícula Manuelita)


El dia 10 de gener, el mateix dia que a casa ens deixava un molt estimat familiar, també va marxar Maria Elena Walsh. Tenia 80 anys i deixava enrere una llarga i fructífera carrera com a poetessa i música. La seva obra és d'una gran sensibilitat, i tot que va tocar temes socials, es va adreçar especialment als nens. Seves són les històries i cançons de la tortuga Manuelita, del bruixot de Gulubú, la senyora Batata, Mono Liso, Disparate i Bambuco, Dailan Kifki, Tutú Marambá i tants d'altres. Ella ens va portar al Món del Revés i a Peua-ho.Pocs nens argentins de les darreres generacions hi haurà que no estimin i cantin les seves boniques lletres i melodies.

La meva admiració per aquesta autora ha fet que dos poemes/cançons seus hagin estat comentats en aquest bloc. Ho podreu trobar als posts:

Condició de dona (Réquiem de madre)

De la vida de les cigales (Como la cigarra)

La seva vida va estar molt marcada pel seu caràcter tímid i per les dificultats de viure la seva orientació sexual en una societat hipòcrita, i va haver de suportar els insults que s'adrecen a les personalitats conegudes que no segueixen la norma general. Va rebre crítiques pel seu ideari polític i va ser censurada per la dictadura fins al punt d'abandonar la creació literària l'any 1978.

Ara que la seva veu física s'ha apagat, quedaran els records dels milers de nens que van (vam) gaudir del seu talent i la seva tendresa.

Vola en pau, Maria Elena.



imatge extreta de  La viñeta satírica


1 comentari:

  1. Genial la viñeta... y tan real como rematadamente triste.
    Saludos

    ResponElimina