divendres, 12 de febrer del 2010

Nansen, un passaport a la vida

El meu coneixement de Fridtjof Nansen prové de la meva gran afició a tot al que faci referència a la investigació i l’exploració dels Pols. El que passa és que les persones normalment no tenim només una faceta, i ell, ja un home madur, en va desenvolupar una de totalment inesperada.

Nansen va ser un home polifacètic: com a zoòleg, la seva tesi doctoral, (Estructures i combinacions d’elements histològics del sistema nerviós central, 1887) en la qual defensava la naturalesa neural dels sistemes nerviosos de tots els animals, és considerada avui dia un dels textos fundadors de la neurohistologia.

Gran esquiador i patinador, amant de les aventures, enamorat de l’Àrtic, en la seva faceta d’explorador és conegut especialment per l’expedició del Fram, un projecte d’estudi de la deriva transpolar, que entre altres coses va servir per demostrar que el Pol Nord es trobava sobre el mar i l’existència del corrent oceànic circumpolar, i que va donar naixement a la oceanografia.

Heroi nacional a Noruega, va ser nomenat President de la delegació del país a la naixent Societat de Nacions (1919). Allà es va convertir en la veu de la consciència europea, defensant incansable els interessos de les nacions petites, dels grups minoritaris, els drets humans, i, especialment, els refugiats. Com a Alt Comissionat de la SN per a la Repatriació dels Presoners de Guerra, va aconseguir fons pel retorn a casa de més de 380.000 persones. Per pal•liar l’hambruna russa de 1921 va intentar que se suspengués el boicot comercial contra la URSS. Només va aconseguir ser titllat d’ingenu i de procomunista. No era ni una cosa ni l’altra, senzillament, detestava que la gent morís, i finalment va recollir els fons de manera privada.

L’any 1922 va persuadir la Societat de Nacions per emetre una cèdula personal de viatge per als refugiats, que els permetés tenir una identitat i poder escollir entre la repatriació, la integració o el reassentament, i poder-se valer per ells mateixos. Aquest “passaport Nansen” va salvar la vida de centenars de milers de desplaçats.

També va treballar per impedir un genocidi entre Turquia i Grècia, i, tot i que en va, per evitar la diàspora armènia.

Científic, aventurer, esportista, polític, i sobretot, home que va estimar la vida, sense etiquetes ni condicions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada