divendres, 9 de setembre del 2022

Lorenz, observar sense prejudicis


 


Konrad Lorenz, zoòleg, metge, un dels pares fundadors de l’etologia, Premi Nobel de Medicina i Psicologia el 1973 (compartit amb Karl von Frisch i Nikolaas Tinbergen) “pels seus descobriments sobre la organització i expressió de models de comportaments individual i social en l’etologia”


La seva obra va arribar al gran públic a partir de la difusió del seu primer llibre: Hablaba con las bestias, los peces y los pájaros. El anillo de Salomón (Er redete mit dem Vieh, den Voegeln und den Fischen, 1949-1952).

És el primer text de Lorenz que vaig llegir i, si us agraden els animals, us el recomano calorosament. Es tracta d’una obra deliciosa. Amb això no vull dir que sigui quelcom semblant al guió de Bambi. Lorenz és un observador minuciós, precís, objectiu. Considera el món animal fascinant per ell mateix, sense afegitons sentimentals que li són estranys.

No intento humanitzar als animals (...) No projecto característiques humanes en l’animal; ans al contrari, evidencio la quantitat d’herència d’origen animal que persisteix encara en la humanitat


Les intrigues amoroses d’uns peixos sorprenents, la història de la graula Choc, el naixement i primera infantesa de la legendària Martina, les consideracions de Lorenz sobre les diferències de comportament entre gossos segons la proporció de sang xacal o de llop, la compassió envers els animals, com escollir una mascota... tants i tants temes d’interès per als qui estimem els nostres companys de planeta. I tot plegat acompanyat de les aventures i desventures d’un observador de camp, investigador feliç d’una ciència jove: l’etologia.

No us perdeu el capítol “La moral y las armas” sobre l’agressivitat, les inhibicions, i especialment els enganyosos conceptes de “bondat” i “maldat” entre els animals.


Algunes tesis de Lorenz no han estat generalment acceptades. Si us interessa el tema, hi ha una petita introducció a

Las tesis más controvertidas de Konrad Lorenz


Teories i detractors a part, Lorenz ha significat per a mi el model d’un home profondament arrelat a la seva terra i a la Natura, i mestre de com observar els animals sense prejutjar, sense antropomorfizar. Mestre, sobre tot, de la curiositat innocent d’aquell que mai no dóna res per sabut, que manté la seva ment fresca, preparada per a gaudir de la meravella, i a més, aprendre’n.

I per finalitzar el post, us deixo amb aquesta curiosa definició del que per a Lorenz significava l’etologia:

“Pot qualificar-se d’afortunada una ciència en la que la part essencial de la investigació consisteix en córrer enjogassat per la vora del Danubi i banyar-s’hi, lliure i nu, acompanyat d’un ramat d’oques silvestres”.


I tant!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada