Diuen que molts directors i crítics (actuals, en la seva època no tingué gaire éxit) consideren
la seva millor pel·lícula. Aquest honor, en la meva opinió, s'hauria de deixar per a
el millor film de ciència ficció de la història, encara ara. Darrere anirien llargmetratges excel·lents com
(1964) compartint el tercer lloc. Cap al final de la llista de les meves preferides posaríem
(1957). I deixarem el segon lloc per a
(1975), una joia gairebè perfecta.
Comencem, és clar, pel protagonista, Barry, i sento dir que la interpretació de Ryan O'Neal no em va agradar gens ni mica. És la cosa més fleuma que us heu tirat a la cara. Molt atractiu... i res més. Quan penso en altres pel·lícules de què hem parlat en aquest blog (Amadeus o Don Giovanni, per exemple, que passen en la mateixa època) m'esgarrifo. O'Neal és amb prou feines una cara guapa incapaç d'enamorar una dona com cal (d'aquí el tripijoc familiar a Irlanda), traient, és clar, la pobra bleda assoleiada de Lady Lyndon, representada per una Marisa Berenson que podria haver brillat molt i molt més.
En canvi, es pot gaudir d'una gran quantitat de personatges secundaris interpretats per excel·lents actors, amb intervencions no gaire llarges però ben sucoses. Comencem per l'impacte que té l'arribada d'efectius britànics al poblet irlandès on viu Barry, i així coneixerem a dos capitans que seran significatius en la seva vida.
Aquí us deixo un enllaç a un vídeo on Barry assisteix, se suposa que cada cop més alterat, al ball galant del capità anglès John Quin (Leonard Rossiter) per enamorar l'estimada i coqueta cosineta de Barry. I la noia cau fàcilment als peus d'aquest militar del tipus simpàtic... i carregat de calers. Fixeu-vos en la cara de Barry, pel meu gust no transmet res de res, mentre que els altres dos... Rossiter ens ho explica tot amb la posició del cos i els seus moviments de dansa. Una escena fantàstica.
L'escena del ball tradicional del capità Quin amb la cosina de Barry, que, se suposa, n'està molt enamorat.
https://www.reddit.com/r/StanleyKubrick/comments/1av5np8/i_wasnt_excited_to_watch_barry_lyndon_until_this/?tl=es-es&rdt=40188
Desprès d'una sèrie d'aconteixements, Barry va a parar a l'exèrcit en plena Guerra dels Set Anys, i només arribar participa a la càrrega a la baioneta de les tropes britàniques sobre l'exèrcit suec a la batalla de Warburg.
 |
La impressionant escena de la càrrega a la baioneta de la infanteria britànica |
La Guerra dels Set Anys (1756-1783) no ha estat gaire, o gens, tractada al cinema modern. Es van enfrontar, per una banda, Gran Bretanya, Prússia, Hannover, Portugal, la Nació iroquesa i Hessen Kassel, contra el Sacre Imperi, Imperi Rus, França, Suècia, Imperi Espanyol, Saxònia i Sardenya Piamont. Els seus comandants principals van ser Frederic II de Prússia, Maria Teresa d'Àustria, Lluís XV de França, Jordi II i Jordi III de Gran Bretanya, Elisabet I de Rússia, Frederick August II de Saxònia i Carles III d'Espanya. El conflicte es va estendre per Europa, Amèrica del Nord, Amèrica del Sud, Àfrica, l'Índia i les Fil·lipines, i alguns especialistes la consideren l'autèntica Primera Guerra Mundial. D'aquí les curioses escenes de Barry, quan perd el contacte amb el seu batalló britànic, i és afegit a l'exèrcit prussià, molt diferent i molt més estricte, amb una disciplina fèrria que Barry amb prou feines suporta.
 |
L'esplèndid actor alemany Hardy Krüger com l'agraït capità prussià Potzdorf, que ha salvat la vida gràcies a Barry
|
 |
L'exèrcit prussià premia Barry pel seu valor a la batalla, però el comandant està molt descontent amb el seu tarannà de brivall i no li augura pas un bon futur |
Acabada la guerra, Barry contacta amb un tafur i timador molt refinat, el Cavaller de Balibari (un excel·lent Patrick Magee), en qui troba una mena de substitut del pare que va perdre éssent petit. El cavaller l'introdueix a les sales de joc dels rics decadents, on Balibari els enreda amb tot tipus de trampes i els pela un a un, amb tota l'elegància, això sí.
 |
Patrick Magee és el Chevalier Balibari, un personatge molt atractiu i amb una excel·lent interpretació |
 |
Balibari i Barry timant el decadent Lord Ludd a la taula de joc
Lord Ludd (Stephen Berkoff) es bat en duel amb Barry, en una escena molt ben treballada
|
I de frau a estafa, Barry coneix la dissortada Lady Lyndon, una dona molt jove, tímida i fràgil casada amb un vell xacrós, i que s'enamora de Barry fins al fons del cor. En morir el seu marit, Barry y Lady Lyndon es casen i Barry es converteix en el cavaller Barry Lyndon, amb total accès a l'enorme fortuna de la família. Però lluny de pagar la seva devota esposa amb un bon tracte, Barry la menysprea, i un cop té un hereu, la deixa totalment de banda, oferint-li molt de quan en quan algunes engrunes de sexe i poca cosa més, mentre dilapida el patrimoni i la fereix contínuament amb infidelitats públiques i humiliacions.
 |
El distanciat matrimoni. Que la pobra Marisa Berenson hagués de suportar Ryan O'Neal té tela. Ella sí era una bona actriu. |
Quant a la mare de Barry, que ve a viure amb ell, no és pas una bona influència, sinó una dona ambiciosa que encara el posa en situacions més compromeses amb els seus interessats consells que només busquen que enriquir el seu fill sense pensar en l'estabilitat del seu matrimoni i la seva vida social.
 |
Mary Kean com la mare de Barry |
Hi ha, a més, el fill de Lady Lyndon, Lord Bullingdon, el personatge més interessant de la pel·lícula juntament amb Balibari. Quan es casa la seva mare amb Barry és un noi molt jovenet, i Barry no fa res per atreure-se'l, no li importa gens ni mica, i es dedica a fer-li la vida impossible amb càstigs físics i desdenys. El pobre noi va acumulant solitud i amargor i es veu finalment substituït en l'interès de la casa per l'hereu de Barry, Bryan. Només la seva mare i el seu tutor, el Reverend Runt, se'n preocupen. A més, el noi no és pas totxo i aviat s'adona de la tristesa de la seva mare, i de cóm Barry la fa patir, i un odi i rancúnia intensíssims cap a Barry el van enverinant.
 |
Casament dels Lyndon. D'esquerra a dreta, Chevalier Balibari, Barry, Lady Lyndon, la mare de Barry i el petit Lord Bullingdon. D'esquena, el reverend Runt. |
 |
El petit Lord Bullingdon (Dominc Savage) és castigat i menyspreat contínuament per Barry sense cap escrúpol |
També és molt interessant el personatge del Reverend Samuel Runt, un capellà que pertany a la casa Lyndon (com un personatge més del servei, val a dir) i fa d'acompanyant de Lady Lyndon i tutor de Bullingdon. És una mena de testimoni mut de totes les desgràcies que Barry porta a la família, però el seu estatus de dependència i la seva classe social, molt allunyada dels aristocràtics Lyndon, no el deixen en posició de fer res més que donar un discretíssim suport en forma de constant companyia a la pobra dona i al noi.
 |
Segons la normes socials de l'època, poca cosa més que un suport emocional molt discret podia donar el reverend (Murray Melvin) a la pobra Lady Lyndon i el seu fill gran, encara que s'adonès de tot. Potser un home de més caràcter i no tan conscient del seu estatus subordinat hagués pogut ajudar-la |
En una escena molt intensa (per part de tots els actors excepte el Ryan, és clar) Lord Bullingdon fa servir Bryan per avergonyir Barry amb una broma innocent durant una festa, i aquest és revenja amb una pallissa descomunal davant de tots el convidats. Aquest fet el posa a la cua de l'estimació dels seus veïns i acaba amb les seves pretensions d'ascensió social.
 |
L'agressió a Lord Bullingdon (Leon Vitali) marca el principi de la fi de l'ascensió social de Barry Lyndon |
La mort accidental del seu consentit hereu omple tota la família de tristesa i acaba de desestructurar allò que ja estava tocat de mort. I és el mateix Barry el principal culpable del què ha passat, per la seva falta de sentit comú. La mort del nen no és pas fàcil, sinó lenta i terrible, i marca per sempre els seus pares i familiars.
 |
El pobre Bryan, consentit i educat de forma extremament permissiva paga amb la seva vida la falta de sentit comú del seu pare |
Amb la mort del nen, Barry es deixa anar totalment, beu de forma exagerada, tracta amb prostitutes, s'arrossega per tavernes, i finalment, Lord Bullingdon, ja arribat a la majoria d'edat, el repta a un duel pel maltractament a la seva mare i la malversació dels diners de la família.
 |
Bullingdon troba un Barry que no és ni l'ombra del què havia estat |
I aquest duel és una escena colpidora. No fan servir espases, sinó pistoles, i a Bullingdon, que no té gaire pràctica, se li dispara l'arma accidentalment. En aquest cas, segons les normes del duel, ha d'esperar que Barry dispari contra ell. El noi està mort de por i fins i tot vomita de terror. Barry, per una vegada, es compadeix del seu fillastre, i en el seu torn de disparar, falla expressament, pensant que ja estarà tot solucionat. Però Bullingdon l'odia massa, no accepta que hi hagi prou per donar-li satisfacció, i en el nou torn del duel li engega un tret a la cama que fereix greument Barry. Finalment la cama ha de ser amputada, i Barry, arruïnat i amb la salut malmesa per la beguda i les malalties venèries, es queda amb l'única companyia de la seva mare, ja molt gran i amb poques forces.
 |
L'escena del duel és realment impressionant i de les meves preferides d'aquesta pel·lícula. Un plaer la interpretació de Leon Vitali |
L'escena final també és molt punyent. Bullingdon i Lady Lyndon estan reorganitzant les seves finances. És corprenedora la tendresa del noi cap a la seva dissortada mare. I en un moment donat li posa al davant, perquè la signi, l'ordre de donar la paga anual a Barry, l'única cosa que el salva de la misèria més absoluta. Esbalaeix com aquesta família, a la que ha fet tant de mal, encara es preocupa per ell. I la música de Schubert encara ho fa més colpidor.
Escena de la pensió de Barry
Aspectes tècnics
No em vull estendre massa en aquest apartat, però no puc deixar de remarcar:
- La música escollida per Kubrick, molt ben incorporada.
- L'ambientació i vestuari, meravellosos.
- El rodatge, tot amb llum natural (del sol i de la lluna) o d'espelmes de l'època, gravada sobre una pel·lícula especial de la NASA per recollir fins el darrer bri de lluminositat, fet que va permetre a Kubrick rodar sense focus de cinema. El resultat és boníssim, i dóna a les escenes una aparença fluïda i del tot integrada entre interiors i exteriors.
- La fotografia i composició de cada escena, basada en pintures de l'època, tot recreant quadres de Gainsborough, Hogarth, Reynolds, Stubbs i Wright.
I en resum:
L'argument és molt interessant, la història atractiva i molt ben portada, en cap moment es fa pesada. Les parts bèl·liques són àgils i molt ben documentades. La música és preciosa, ben adaptada. Què dir de la fotografia, escenes, vestuari... és una pura meravella.
Molt bons actors en alguns papers, destacant Patrick Magee, Leonard Rossiter (aquest en un paper molt curt però portat a la perfecció) i Leon Vitali.
Escenes remarcables: la dansa al poblet, la càrrega de la infanteria, les sessions als salons de joc, el duel amb Lord Ludd, l'atac a Bullingdon, la mort i enterrament de Bryan (aquesta és de gastar mocadors, i només falta la Sarabande de Händel per acabar-nos de deprimir), el duel de Bullingdon y Barry, l'escena final de la signatura de la pensió de Barry.
El pitjor, la interpretació (???) de Ryan O'Neal, no te'l creus en cap moment. Diuen que Kubrick el va escollir precisament per la vacuitat de la seva expressió, que el representa com algú que gairebé no pensa, a qui li passen coses i no fa res per a ell mateix. Potser sí, però a mi no em va agradar. He de reconéixer que el que sí domina O'Neal és el moviment corporal, no tinc cap queixa en aquest apartat.
La pobra Marisa Berenson podria haver fet un paper molt més lluït. És molt expressiva, és capaç de transmetre perfectament les seves emocions durant l'actuació, però se la veu desdibuixada, i sincerament no sé si en cap moment se li sent la veu (ja fa molts anys que vaig veure la pel·lícula i no ho recordo). Cert que representa una dona educada per sotmetre's a la tirania masculina, i el seu caràcter no l'ajuda a plantar cara a les dificultats, però un pèl més d'energia potser li haguès anat bé.
Ara, es tracta d'una pel·lícula totalment recomanable.
Fitxa:
Pel·lícula: Barry Lyndon
Títol original: Barry Lyndon
Títol en castellà: Barry Lyndon
Basada en: La novel·la La sort de Barry Lyndon (1844) de William M. Thackeray
Gènere: Aventures, Guerra dels Set Anys, picaresca, costums del segle XVIII (de 1740 a 1790, aproximadament)
País: USA i Regne Unit
Idioma original: Anglès
Any d'estrena: 1975
Música: Per on començo? Hi ha música tradicional cèltica i irlandesa a més de marxes militars de l'època, algunes de britàniques i una de prussiana (composada ni més ni menys que per Frederic II de Prússia). I fragments d'obres clàssiques de Bach, Boccherini, Händel, Mozart, Paisiello i Schubert.
Director: Stanley Kubrick
Intèrprets principals: Marisa Berenson (Lady Lyndon), Stephen Berkoff (Lord Ludd), Mary Kean (mare de Barry), Hardy Krüger (capità Potzdorf), Patrick Magee (cavaller de Balibari), Murray Melvin (Reverend Samuel Runt), Ryan O'Neal (Barry Lyndon), Godfrey Quigley (capità Grogan), Leonard Rossiter (capità John Quin), Dominic Savage (Lord Bullingdon nen), Leon Vitali (Lord Bullingdon adult)