![]() |
Hugo Weaving interpreta a Smith, representació de l'algoritme defensiu de la Matrix (1999) |
I seguim amb els antagonistes (o dolents, com volgueu) d'algunes pel·lícules mítiques.
Waldo Lydecker (Laura, Otto Preminger, 1944)
Sempre tenim una certa tendresa cap als enamorats. I Waldo és un dels més romàntics del cinema. Intel·ligent, elegant, cínic, ric, vaja, un caramelet, però... dissortadament lastrat pel seu físic, pel seu caràcter melindrós, que el fa poc atraient per a les dones, per la seva sexualitat ambigua i per la seva edat. Perquè la jove Laura l'aprecia com amic però se sent atreta pels típics mascles alfa, alts, musculosos i una mica brètols. Tot i que jo preferiria cent vegades el murri de Shelby (un ben plantat i guapíssim Vincent Price) al poca-solta de Mark, un Dana Andrews que en aquesta pel·licula està particularment irritant.
Ai Laura, Laura, d'acord que els teus pretendents no són cap meravella, però el malagradós policia obsessionat amb el teu retrat tampoc no és gens recomanable. La teva tieta Ann (Judith Anderson) es queda amb Shelby, i ben bé que fa.
![]() |
Laura (l'estupenda Gene Tierney, preciós objecte del desig), Waldo i Shelby |
Així, Waldo es passa la vida frustrat, i acaba caient en el crim. Però que consti que no li agafes pas mania. Ni parlar-ne. I el mèrit és ben bé d'un actor tan genial con Clifton Webb, ell també personalment una persona atípica, un homosexual que va concentrar tot el seu amor en la seva mare. I molt més que això, un actor immens, que va brodar tots els seus papers.
![]() |
No podem imaginar Waldo Lydecker si no és amb el rostre de l'irrepetible Clifton Webb |
Miranda Priestly (The Devil Wears Prada - El diable es vesteix de Prada, David Frankel, 2006)
Trobo que no hi ha gaires dolentes de pes, al cinema. Normalment són depredadores sexuals sense la més mínima gràcia, per això una antagonista com Miranda crida l'atenció. I és clar, si a sobre tenim a Meryl Streep devorant la pantalla amb el seu estil inigualable, ja tenim servit un personatge inoblidable. Anne Hathaway ho fa bé, però, és clar, medir-se amb la Streep té molta tela. Qui realment li pot plantar cara, artísticament parlant, és Stanley Tucci, un d'aquests actors que estan bé facin el què facin. A la Streep no li va agradar gaire, fer aquest paper. Però, és clar, una professional com ella pot treure el suc a qualsevol cosa. I en aquest cas el personatge no és pas qualsevol cosa, sinó la representació de la supèrbia, de l'egoisme i de l'abús de poder, i del cruel i falsament encantador món de la moda.
Algun cop ha fet un mal paper, aquesta dona? Meryl Streep va donar el cop, com Miranda Priestly |
Francisco Scaramanga (The Man With the Golden Gun - L'home de la pistola d'or, Ian Fleming-Guy Hamilton, 1974)
La pel·licula no és especialment memorable, ben al contrari, és prou fluixa, però val la pena per veure treballar a un actor que ha tingut una llarga carrera al cinema i tot i així no ha estat mai gaire valorat. Christopher Lee es va veure relegat sempre a fer papers de dolent, diuen que pel seu físic, però jo el trobo un home molt elegant i un professional impecable. Sí, el pobre va fer de Dràcula, de Fu Manchú i de ves a saber quantes males bèsties més, però sortosament molts directors van saber veure la seva vàlua i finalment li van donar personatges amb més suc. Aquest és un dels primers, i val a dir que es menja amb patates a la bleda assoleiada de Roger Moore.
Si hagués pogut trobar-se amb Sean Connery, mare meva, hagués estat un castell de focs d'artifici inigualable.
![]() |
L'elegantíssim Christopher Lee dóna cent voltes a Roger Moore en encant i carisma |
Bruno Anthony (Strangers on a Train - Estranys en un tren, Alfred Hitchcock, 1951)
Com es pot cometre un assassinat que et beneficia i que no te'l carreguin a tu? Molt fàcil, li encarregues a un altre que estigui en les mateixes circumstàncies, mentre tu li fas el favor d'alliberar-lo amb un homicidi a mida. Aquesta és la fabulosa idea que té Bruno Anthony en aquesta pel·lícula que, el que és a mi, em va encantar. Farley Granger, com sempre, fa un paper de despistat temorenc a qui li creixen tots els nans, mentre Robert Walker composa un personatge fascinant, un d'aquells dolents que no acaben de caure malament. I és una mala peça de cap a peus. Ara bé, el redimeix la tendresa per la seva mare, que és ben autèntica, tant com és cert i profund l'odi pel seu pare. És per tant un paper de molts matisos: simpatia (com entabana el Granger), atractiu (porta de carrer a totes les pretensioses), despietat (l'assassinat que comet és fred i cruel), venjatiu, exigent, temorenc, arriscat... Un autèntic festival, l'home de les mil cares... del mal.
Robert Walker li va atorgar un gran encant al tremebund Bruno Anthony |
Jonathan Brewster i el Dr. Einstein (Arsenic and Old Lace - Arsènic per compassió, Joseph Kesselring-Frank Capra, 1944)
Aquesta hilarant obra de teatre va ser portada al cinema per Frank Capra, que, fidel al seu tarannà, la va afluixar i tergiversar. Especialment molestos són els dos protagonistes, la "parelleta romàntica", Cary Grant i Priscilla Lane, que trobo exagerats i bastant ridículs, sobre tot ell. En canvi, la resta estan superbs: les dues tietes, Jean Adair i Josephine Hull; el tiet esquizofrènic, John Alexander; i tota una sèrie de secundaris de luxe que et fan passar una estona deliciosa amb les seves aventures i trapelleries. Ara, la cosa es posa esglaiadora quan apareixen el cosí desaparegut i el seu còmplice, que venen a embolicar la troca i cometre alguns crims de passada. Com un psicòpata (Raymond Massey) i un covard fastigós (Peter Lorre) poden convertir-se en els reis de la funció? Coses d'un bon guió i de dos intèrprets excel·lents. Una pel·lícula sobre una família de perillosos guillats és una divertidíssima comèdia a la que només se li pot retreure la poca gràcia de la trama amorosa.
![]() |
Raymond Massey i Peter Lorre, l'assassí i el seu llefiscós adjunt |
Capitans Héctor Barbossa i Jack Sparrow (The Curse of the Black Pearl - La maledicció de la Perla Negra, Gore Verbinski, 2003)
No, Orlando Bloom no li arriba a la sola de la sabata a l'irònic, malvat i... mare meva, sí, encantador Capità Barbossa. Johnny Depp ja és tota una altra cosa, i és l'únic capaç de mantenir el tipus, perquè, en el fons, Jack Sparrow és igual de traïdor, aprofitat i mala persona que Barbossa. Aixó sí, amb un suposat bons fons que mai no s'acaba de veure si és cert o no. Dos personatges que es mengen la pel·lícula i dos actors que aconsegueixen que tot plegat sigui una autèntica festa i un plaer culpable.
![]() |
El magnífic Geoffrey Rush en el captivador paper de Barbossa |
Johnny Depp en fa una creació, del personatge de Sparrow |
![]() |
Tricia Helfer i James Callis, cylon i humà, en aquesta esplèndida sèrie de ciència ficció totalment modèlica. En calen més com aquesta. |
No ens deixem Harry Lime (El tercer home) i Auric Goldfinger (Goldfinger), però els podeu trobar al seu enllaç. D'aquests ja n'havia parlat!
I encara ens queden un quants, sí, sí.